Μόνο με το νέο app! 6€ προσφορά σε επιλεγμένα προϊόντα με τη χρήση του κωδικού ΔΕΣ
Αναζήτηση...

Βισκόζη: τι ύφασμα είναι; Είναι καλή η βισκόζη για ρούχα;

3 min.

Η βισκόζη χρησιμοποιείται ολοένα και πιο συχνά στα ρούχα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του υφάσματος; Αναρωτιέσαι εάν είναι ένα ύφασμα που αναπνέει, είναι απαλό κι εάν αξίζει να το επιλέξεις; Ας μάθουμε!

Η βισκόζη χρησιμοποιείται σε τοπ, φορέματα, πουλόβερ, μα ακόμη και σε παντελόνια. Είναι όμως καλό ύφασμα; Μάθε τα πάντα γι’ αυτό.

Αναρωτιέσαι τι είναι η βισκόζη; Είναι ένα τεχνητό ύφασμα από φυτικές πρώτες ύλες, συνήθως κυτταρίνη που έχει υποστεί μια χημική επεξεργασία.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι βισκόζης:

  • βισκόζη ύφασμα – λεπτό, απαλό και πολύ λεπτεπίλεπτο, αγκαλιάζει το σώμα σαν σατέν,
  • βισκόζη ζέρσεϊ – ζεστό και χοντρό ύφασμα που χρησιμοποιείται κυρίως για πουλόβερ και χειμερινά αξεσουάρ, όπως καπέλα και γάντια,
  • βισκόζη μπαμπού – αυτός ο τύπος είναι από μπαμπού και έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία παρόμοια με αυτήν της κυτταρίνης ώστε να έχει θερμορυθμιστικές ιδιότητες.

Το ύφασμα της βισκόζης πλέον χρησιμοποιείται ευρέως παρόμοια με το βαμβάκι. Παρότι πρόκειται για τεχνητό ύφασμα, μιμείται εξαιρετικά τις ιδιότητες που έχουν τα φυσικά υφάσματα. Μπορεί να έχει ματ ή στιλπνή υφή κι έτσι είναι μια οικονομική εναλλακτική του μεταξιού. Επιπλέον, η βισκόζη είναι φιλική για το δέρμα χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. Γι΄ αυτό είναι μια καλή επιλογή τόσο για γυναικεία ρούχα όσο και για ανδρικά.

Η βισκόζη μπορεί να χρησιμοποιείται από μόνη της για τοπ ή φορέματα, αλλά και να συνδυάζεται μαζί με άλλα υφάσματα για να βελτιώσει τις ιδιότητές τους. Στα καλοκαιρινά ρούχα, συχνά συνδυάζεται με λινό για ρούχα με καλύτερη εφαρμογή και απαλότητα. Η σύνθεση πολυεστέρα και βισκόζης επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει, ακόμη και αν το ύφασμα έχει συνθετικές ίνες.

Τσαλακώνει η βισκόζη;

Αυτό το ύφασμα τσαλακώνει εύκολα, αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε μειονέκτημα. Σε casual εμφανίσεις αυτό το τσαλάκωμα δημιουργεί ένα πιο χαλαρό και ανεπιτήδευτο look. Ωστόσο, εάν δεν αγαπάς αυτό το στυλ, επίλεξε βισκόζη με πολυεστέρα ή αλλιώς ψέκασε τα ρούχα με κατάλληλο υγρό πριν τα σιδερώσεις για να διατηρήσεις το ύφασμα λείο για μεγαλύτερο διάστημα.

Αναπνέει η βισκόζη;

Αναρωτιέσαι εάν η βισκόζη είναι ένα ύφασμα που αναπνέει; Μην ανησυχείς – σε αντίθεση με τα συνθετικά υφάσματα, τα τεχνητά όπως είναι η βισκόζη έχουν κοινές ιδιότητες με τις φυσικές ίνες. Από αυτήν την άποψη, η βισκόζη είναι παρόμοια με το βαμβάκι και το λινό – είναι ένα αέρινο ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει.

Ξεχειλώνει η βισκόζη;

Είναι σημαντικό να μάθεις ότι η βισκόζη δεν είναι ελαστικό ύφασμα. Ωστόσο, μπορεί να συνδυαστεί με ελαστάνη ή σπάντεξ για μεγαλύτερη ελαστικότητα.

Η βισκόζη αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία, ιδίως σε ρούχα όπως είναι τα φορέματα, τα τοπ, τα πουκάμισα, αλλά ακόμη και τα παντελόνια που κατασκευάζονται από αυτό το ευέλικτο ύφασμα. Επίσης, χρησιμοποιείται ως φόδρα σε σακάκια ή παλτά, προσφέροντας άνεση και ένα ύφασμα που αναπνέει. Ανακάλυψε ποια κομμάτια από βισκόζη αξίζει να προσθέσεις στην γκαρνταρόμπα σου!

Φορέματα από βισκόζη

Τα φορέματα από βισκόζη είναι χωρίς καμία αμφιβολία η αγαπημένη επιλογή όλων –ιδίως το καλοκαίρι, αλλά όχι απαραίτητα μόνο τότε. Απαλά, ευχάριστα στην αφή, αγκαλιάζουν υπέροχα το σώμα και είναι τέλεια για αέρινα ή πιο ανάλαφρα στυλ.

Ένα φόρεμα από 100% βισκόζη είναι μια άριστη επιλογή για μια γαμήλια δεξίωση. Όπως είδες και παραπάνω, η βισκόζη μπορεί να έχει μεταξωτή υφή σαν σατέν κι έτσι είναι ιδανικό ύφασμα για το απόλυτο trend της σεζόν που δεν είναι άλλο από τα lingerie maxi φορέματα.

Τοπ από βισκόζη

Τα πουκάμισα και τα τοπ από βισκόζη είναι ελαφριά, αναπνέουν και το σημαντικότερο απ’ όλα: είναι πολύ άνετα. Καθώς το ύφασμα τσαλακώνει εύκολα, είναι καλύτερο να επιλέξεις είτε ένα ρούχο σε εφαρμοστή γραμμή είτε ένα σε oversized στυλ με βολάν και σούρες.

Παντελόνια από βισκόζη

Το καλοκαίρι, τα παντελόνια από βισκόζη πρωταγωνίστησαν στις πασαρέλες και κυριάρχησαν στις κολεξιόν πασίγνωστων brands, όπως είναι η Gucci. Ξέχνα για λίγο τα άκαμπτα τζιν και επίλεξε ένα αέρινο και με φαρδύ μπατζάκι palazzo παντελόνι από βισκόζη. Αυτές οι παντελόνες από βισκόζη συνδυάζουν τέλεια την άνεση με το στυλ.

Πιτζάμες από βισκόζη

Οι πιτζάμες από βισκόζη είναι μια κομψή και θηλυκή εναλλακτική επιλογή αντί για τις κλασικές βαμβακερές πιτζάμες. Μπορεί να είναι ένα τοπ με τελείωμα από δαντέλα και σορτς από μετάξι, ή ακόμη κι ένα σετ με τοπ σε στυλ πουκάμισου και ασορτί σορτς. Αυτές είναι δύο διαχρονικές τάσεις στα lingerie.

Πουλόβερ από βισκόζη

Τα πουλόβερ από βισκόζη είναι must-have για το φθινόπωρο και τον χειμώνα! Παρότι η βισκόζη δεν είναι τόσο ζεστή όσο το μαλλί, προσφέρει προστασία από το κρύο και επιπλέον δεν τσιμπάει. Τα πλεκτά από βισκόζη είναι λίγο πιο ελαστικά σε σχέση με τα υφασμάτινα ρούχα, εξασφαλίζοντας μια άνετη φόρμα που αγκαλιάζει απαλά όλο το σώμα.

Αναρωτιέσαι εάν η βισκόζη είναι κατάλληλο ύφασμα για το καλοκαίρι; Απολύτως! Αναπνέει, επιτρέπει στον αέρα να διαπερνά το ρούχο, απορροφά τον ιδρώτα και διατηρεί τα ρούχα απαλά και ευχάριστα στο άγγιγμα.

Το καλύτερο ύφασμα βισκόζης για το καλοκαίρι είναι αυτό με βάση το μπαμπού που προσφέρει προστασία από τη ζέστη αλλά και μια αίσθηση δροσιάς σαν του λινού. Συνήθως χρησιμοποιείται για πιτζάμες, αλλά τα καλά είναι τα εξής: φέτος τα πουκάμισα και τα παντελόνια που θυμίζουν πιτζάμες είναι μια πολύ trendy και κομψή επιλογή το καλοκαίρι, ακόμη κι εκτός σπιτιού.

Η βισκόζη είναι ένα ύφασμα που χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή, ιδίως κατά το πλύσιμο και το σιδέρωμα. Για να μην μπει στο πλύσιμο, ρύθμισε τη θερμοκρασία κάτω από τους 40°C και επίλεξε έναν πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα σε χαμηλές στροφές. Απόφυγε το στεγνωτήριο για να μην χνουδιάσει το ρούχο σου και φυσικά κράτησε το αγαπημένο σου κομμάτι από βισκόζη μακριά από πηγές θερμότητας (όπως το σώμα καλοριφέρ) για να μην μαζέψει. Όταν σιδερώνεις ρούχα από βισκόζη, ρύθμισε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις ένα ειδικό ύφασμα πάνω από το ρούχο.

Εάν παρ’ όλα αυτά το ύφασμα μαζέψει, δοκίμασε να το μουλιάσεις σε νερό με ένα ήπιο απορρυπαντικό για να μαλακώσουν οι ίνες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε να επανέλθει στην αρχική του φόρμα, παρότι η επιτυχία δεν είναι απόλυτα εγγυημένη.

Κύρια φωτογραφία του άρθρου: Photo by Edward Berthelot/Getty Images

τάσεις και συμβουλές
Insta News