Μόνο με το νέο app! 6€ προσφορά σε επιλεγμένα προϊόντα με τη χρήση του κωδικού ΔΕΣ
Αναζήτηση...

Πώς να κονταίνεις το παντελόνι σου; Πρακτικός οδηγός βήμα προς βήμα

3 min.

Είναι το παντελόνι των ονείρων σου πολύ μακρύ; Μην το εγκαταλείψεις! Απλά προσάρμοσε το μήκος του μπατζακιού στο ύψος σου. Δημιουργήσαμε έναν οδηγό για το πώς κόντεμα παντελονιών με το χέρι ή με ραπτομηχανή. Καλύπτουμε κάθε βήμα, ώστε να μπορείς να το κάνεις χωρίς ταλαιπωρία.

Μάθε πώς γίνεται το κόντεμα σε υφασμάτινα ή τζιν παντελόνια βήμα προς βήμα και ποια εργαλεία χρειάζεσαι.

Για το κόντεμα των μπατζακιών του παντελονιού, θα χρειαστείς:

  • καρφίτσες,
  • ένα σίδερο και μια σιδερώστρα,
  • μια μεζούρα ή έναν χάρακα,
  • ένα μαρκαδόρο υφάσματος,
  • ψαλίδι ραπτικής,
  • μια κλωστή στο χρώμα του παντελονιού.

Η μεζούρα και ο μαρκαδόρος χρησιμοποιούνται για να σημειωθεί το νέο μήκος του παντελονιού. Το ψαλίδι είναι για το κόψιμο του υφάσματος, ενώ οι καρφίτσες ασφαλίζουν το δίπλωμα. Το σίδερο και η σιδερώστρα χρησιμεύουν για τη στερέωση του διπλώματος. Η κλωστή πρέπει να ταιριάζει με το χρώμα του παντελονιού για ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς ραπτομηχανή, αλλά η ύπαρξή της κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Το κόντεμα με το χέρι απαιτεί περισσότερο χρόνο, ακρίβεια και υπομονή, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό. Προετοίμασε το παντελόνι σου με τον ίδιο τρόπο όπως και για το ράψιμο με μηχανή. Αν ράψεις σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι το πλέον ικανοποιητικό.

Αρχικά, φόρεσε το υφασμάτινο παντελόνι σου και δίπλωσέ το στο επιθυμητό μήκος. Σημείωσε τη γραμμή με μαρκαδόρο ή κιμωλία. Στη συνέχεια, βγάλε το παντελόνι και δίπλωσέ το στη μέση ώστε τα μπατζάκια να επικαλύπτονται. Με αυτόν τον τρόπο, θα κόψεις το ύφασμα ομοιόμορφα.

Τώρα, ξεκίνησε να κόβεις. Κόψε τα μπατζάκια με κοφτερό ψαλίδι, αλλά άφησε περίπου 1,5 εκατοστό περιθώριο για το στρίφωμα. Μέτρησε το στενό μέρος του υφάσματος, σιδέρωσέ το, γύρισέ το προς τα μέσα και στερέωσέ το με καρφίτσες. Πάρε βελόνα και κλωστή. Οι λεπτότερες κλωστές είναι καταλληλότερες για υφασμάτινα παντελόνια παρά για τζιν. Ράψε προσεκτικά τα μπατζάκια, κάνοντας μια ευθεία βελονιά. Μπορείς να ράψεις, για παράδειγμα, μισό εκατοστό από την άκρη. Και τέλος!

Το κόντεμα υφασμάτινων παντελονιών είναι ευκολότερο με μια ραπτομηχανή. Αν αποφασίσεις να τη χρησιμοποιήσεις, δοκίμασε πρώτα τη βελονιά σε ένα εφεδρικό κομμάτι ύφασμα για να δεις αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου.

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να κονταίνεις υφασμάτινα παντελόνια που δεν απαιτεί καν ράψιμο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταινίες για το στρίφωμα από ένα κατάστημα με είδη και αξεσουάρ ραπτικής. Για να κονταίνεις τα μπατζάκια, γύρισέ τα ανάποδα. Στη συνέχεια, δίπλωσέ τα στο επιθυμητό μήκος, στερέωσέ τα και σιδέρωσέ τα. Στερέωσε την ταινία στριφώματος στο διπλωμένο τμήμα και σιδέρωσε την άκρη. Οι ταινίες είναι μια προσωρινή λύση, αλλά αποδεικνύονται σωτήριες όταν βιάζεσαι.

Για να κονταίνεις αποτελεσματικά ένα τζιν παντελόνι, φόρεσέ το πρώτα —κατά προτίμηση με τα παπούτσια που φοράς καθημερινά— και, στη συνέχεια, σημείωσε το επιθυμητό μήκος με καρφίτσες, κιμωλία ή μαρκαδόρο υφάσματος.

Βεβαιώσου ότι έχεις τα απαραίτητα εργαλεία πριν ξεκινήσεις. Χρειάζεσαι μια μεζούρα ή έναν χάρακα για ακριβή μέτρηση και μια κιμωλία ή ένα σαπούνι για να σημειώσεις το μήκος. Χρησιμοποίησε ένα ψαλίδι ραπτικής για να κόψεις το ύφασμα, καρφίτσες για να στερεώσεις τις άκρες και σίδερο για να στερεώσεις το διπλωμένο τμήμα.

Καλοκαιρινή συμβουλή: Αν έχεις παλιά τζιν που τα αγαπάς ακόμη, γιατί να μην τους δώσεις μια νέα ζωή; Μπορείς να τα μετατρέψεις σε μοντέρνες βερμούδες ή σε κανονικά σορτς! Κόψε τα μπατζάκια με ένα μεγάλο, κοφτερό ψαλίδι. Στη συνέχεια, τράβηξε τις κλωστές κατά μήκος του κοψίματος, δημιουργώντας ξέφτια στο ύφασμα- μια ροκ σικ εμφάνιση είναι εγγυημένη!

Δες επίσης >>> Γυναικείο λινό παντελόνι: πώς να το φορέσεις και γιατί το λατρεύουν οι trendsetters

Να ένας εύκολος τρόπος για το κόντεμα των τζιν παντελονιών, διατηρώντας την αρχική ραφή:

  1. Καθόρισε το μήκος και κόψε το ύφασμα στο σημείο που θέλεις να πάει η άκρη από το μπατζάκι.
  2. Άνοιξε την αρχική ραφή.
  3. Άφησε περίπου 1 εκατοστό περιθώριο πάνω από τη ραφή και κόψε το υπόλοιπο ύφασμα.
  4. Χρησιμοποίησε τη μέθοδο ραψίματος «overlock» για να ράψεις μέσα από το κομμένο παντελόνι και τα μέρη με την αρχική ραφή.
  5. Τοποθέτησε την άκρη του μπατζακιού στην αρχική ραφή, στερεώνοντάς τη με καρφίτσες.
  6. Ράψε κατά μήκος της αρχικής γραμμής του νήματος.

Μην ανησυχείς αν δεν έχεις ραπτομηχανή ή αν δεν νιώθεις άνετα με το DIY, έχουμε μια λύση. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια αυτοκόλλητη ταινία ραπτικής ή μια θερμοκολλητική αράχνη ραπτικής (ταινία ρελιάσματος). Απλά σιδέρωσε την ταινία πάνω στο ύφασμα. Μπορείς να βρεις τις ταινίες σε καταστήματα με είδη ομορφιάς και είδη ραπτικής.

  1. Γύρισε το παντελόνι ανάποδα.
  2. Δίπλωσε και τα δύο μπατζάκια στο επιθυμητό μήκος, κράτησε την άκρη και σιδέρωσε την πτυχή.
  3. Βάλε την ταινία στο εσωτερικό της πτυχής και σιδέρωσε την άκρη.

Να θυμάσαι ότι αυτή είναι μια προσωρινή μέθοδος, καθώς η θερμοκολλητική ταινία μένει σταθερή για ορισμένο χρονικό διάστημα. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτοκόλλητες ταινίες για το στρίφωμα που δεν απαιτούν καν σιδέρωμα.

Τώρα ξέρεις πώς να κονταίνεις παντελόνια για να δημιουργήσεις τα αγαπημένα σου look για κάθε εποχή. Το τέλειο μήκος παντελονιού, το αγαπημένο σου σακάκι, γόβες στιλέτο και είσαι έτοιμη να κατακτήσεις τον κόσμο!

τάσεις και συμβουλές
Insta News