Μόνο με το νέο app! 6€ προσφορά σε επιλεγμένα προϊόντα με τη χρήση του κωδικού ΔΕΣ
Αναζήτηση...

Κασμίρ – τι είδους μαλλί είναι και γιατί αξίζει να επενδύσεις σε ρούχα από κασμίρ

3 min.

Τα κασμίρ ρούχα δεν χαρακτηρίζονται μόνο για την πολυτέλεια που αποπνέουν, αλλά και για την άνεση που προσφέρουν. Επιπλέον, είναι διαχρονικά, ευέλικτα και χάρη στην καλαίσθητη υφή του υφάσματος, δείχνουν πάντοτε κομψά – ακόμη κι αν πρόκειται για ένα απλό πουλόβερ. Μάθε τα χαρακτηριστικά αυτού του είδους μαλλιού και γιατί αξίζει να επενδύσεις στην αγορά ενός ρούχου από κασμίρ.

Ονειρεύεσαι ένα φουλάρι, ένα πουλόβερ ή ένα παλτό από κασμίρ; Παρακάτω θα διαβάσεις τους λόγους που αξίζει να το αποκτήσεις.

Θέλεις να μάθεις τι είναι το κασμίρ; Είναι ένας τύπος μαλλιού που προέρχεται από τις κατσίκες κασμίρ που ζουν στην Ασία. Ήταν ήδη γνωστό από τα αρχαία χρόνια και ακόμη και τότε το θεωρούσαν είδος πολυτελείας. Επιπλέον, εξακολουθεί να παράγεται στο χέρι με παραδοσιακές μεθόδους, κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του.

Οι ίνες είναι εξαιρετικά λεπτές (έχουν πάχος έως και 18 μικρόμετρα, με το 1 μικρόμετρο να είναι 1/1000στο του χιλιοστού), κάτι που κάνει το κασμίρ ελαφρύ και απαλό στην αφή. Επίσης, διατηρεί άριστα τη θερμότητα – είναι έως και 10 φορές πιο ζεστό από το μαλλί προβάτου. Ακόμη είναι αντιβακτηριδιακό και αντιστατικό (δεν έλκει τη σκόνη).

Τα ρούχα κασμίρ μπορούν να φορεθούν τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, καθώς αυτό το είδος μαλλιού έχει θερμορυθμιστικές ιδιότητες. Από πρακτικής πλευράς έχει τα εξής πλεονεκτήματα – δεν ερεθίζει το δέρμα, δεν απορροφά οσμές και δεν χνουδιάζει παρά ανεπαίσθητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ένα φόρεμα, ένα παλτό ή ένα πουλόβερ από κασμίρ είναι μια εξαιρετική επένδυση, παρά την υψηλή τιμή. Ωστόσο, πρέπει να προσέχεις από πού θα αγοράσεις κασμίρ ρούχα – μιας και το κασμίρ είναι το πιο ακριβό είδος μαλλιού, συχνά υπάρχουν απομιμήσεις. Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις το γνήσιο κασμίρ; Υπάρχουν δύο τρόποι:

  • Έλεγχος φωτιάς – ξεχώρισε μερικές ίνες και κάψτε τες. Εάν μυρίσουν σαν καμένες τρίχες και οι ίνες καούν αφήνοντας μόνο στάχτες, τότε αδιαμφισβήτητα πρόκειται για κασμίρ.
  • Έλεγχος νερού – βρέξε ελαφρώς το ύφασμα και μύρισέ το. Το γνήσιο κασμίρ έχει μυρωδιά βρεγμένου ζώου (όχι όμως δυσάρεστη).

Μια πιο απλή μέθοδος είναι να τσαλακώσεις το ύφασμα – το μάλλινο κασμίρ θα πρέπει να επανέλθει στην αρχική του μορφή μετά από λίγο, χωρίς ορατές ζάρες. Επίσης, το ύφασμα θα έχει ζεστή υφή.

Τα στυλ quiet luxury και old money έχουν αυξήσει τη δημοφιλία των κασμίρ ρούχων τα τελευταία χρόνια. Προτίμησε κυρίως πουλόβερ, παλτά και φουλάρια, και επιπλέον σου έχουμε και προτάσεις για μοναδικά look.

Προτού μάθουμε για όλα αυτά, ακολουθεί μια συμβουλή – επίλεξε διαχρονικές, κλασικές γραμμές και ουδέτερα χρώματα που ταιριάζουν σε capsule γκαρνταρόμπες. Έτσι θα διασφαλίσεις ότι τα ρούχα από τις τελευταίες κολεξιόν δεν θα είναι ντεμοντέ μόλις λίγους μήνες μετά.

Δες επίσης >>> Quiet luxury: η τάση που κυριαρχεί το 2023

Κασμίρ πουλόβερ – μια must-have επιλογή για κάθε γκαρνταρόμπα

Εάν αγαπάς να συνδυάζεις την άνεση με το στυλ, ένα γυναικείο πουλόβερ από κασμίρ έχει σίγουρα θέση στην ντουλάπα σου. Μπορεί να είναι με κοντό ή μακρύ μανίκι, ζιβάγκο ή ακόμη και με φερμουάρ. Ένα πουλόβερ σε απλό σχέδιο με χαμηλό ζιβάγκο και ριμπ μανσέτες ταιριάζει σχεδόν με κάθε σύνολο. Πειραματίσου με τις υφές και συνδύασέ το με μια δερμάτινη φούστα ή ένα κομψό, σκουρόχρωμο τζιν.

Το oversize στυλ είναι πολύ της μόδας φέτος – κι ένα oversize κασμίρ πουλόβερ με μεγάλους ώμους είναι σίγουρα must-have κι όχι μόνο για το φθινόπωρο. Φόρεσέ το πάνω από ένα maxi λινό φόρεμα και συνδύασέ το με τα μοντέρνα super-trendy adidas Gazelle sneakers.

Γυναικεία παλτά από μαλλί και κασμίρ

Θέλεις ένα πανωφόρι ευέλικτο αλλά ταυτόχρονα και κομψό; Προτίμησε γυναικεία παλτά από μαλλί και κασμίρ, που είναι ζεστά και άνετα. Επίλεξε ένα γκρι ή μπεζ χρώμα, ή εναλλακτικά κάποια απόχρωση του καφέ.

Ένα κασμίρ μακρύ παλτό σε κρεμ χρώμα μπορεί να ολοκληρώσει και casual αλλά και βραδινά σύνολα. Είναι χαλαρό, άνετο και η ζώνη τονίζει τέλεια τη μέση. Συνδύασέ το με ένα ζιβάγκο στο ίδιο χρώμα αλλά δύο τρεις τόνους πιο σκούρο.

Επίσης, δες και παλτά που έχουν απλή, ίσια γραμμή. Λεπτομέρειες, όπως μια μακριά ζώνη ή μεγάλες τσέπες θα δώσουν μια μοντέρνα πινελιά σε αυτό το κλασικό κομμάτι.

Κασκόλ και φουλάρι από κασμίρ – ένα κομψό αξεσουάρ

Ένα ακόμη must-have αξεσουάρ για το φθινόπωρο και το καλοκαίρι είναι το κασμίρ φουλάρι. Είναι απαλό, ζεστό και το πιο σημαντικό, δεν ερεθίζει την επιδερμίδα.

Ολοκληρώνει είτε βραδινές εμφανίσεις εάν επιλέξεις maxi φόρεμα και κομψό παλτό, είτε city-style look με εφαρμοστό παντελόνι, κοντό σακάκι με γούνα και καπέλο.

Εάν φροντίζεις σωστά τα κασμίρ ρούχα σου θα μπορείς να τα χαίρεσαι για χρόνια. Αρχικά, μην τα βάλεις στο πλυντήριο ρούχων, αλλά αντίθετα επίλεξε να τα πλύνεις στο χέρι. Βάλε τα ρούχα σε κρύο νερό και πρόσθεσε ένα ήπιο απορρυπαντικό (μην χρησιμοποιείς ποτέ λευκαντικό). Μην τρίβεις ποτέ το ύφασμα – αντιθέτως πίεσέ το. Στη συνέχεια ξέβγαλε τα ρούχα από κασμίρ με κρύο νερό – μην χρησιμοποιήσεις μαλακτικό, καθώς βαραίνει τις ίνες του υφάσματος. Τέλος, πίεσε απαλά για να απομακρύνεις το νερό, χωρίς να τα στύψεις. Ιδανικά, όλη η διαδικασία δεν θα πάρει πάνω από 15 λεπτά.

Τοποθέτησε τα πλυμένα ρούχα σε μια επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσουν. Επίλεξε ένα μέρος που είναι σχετικά μακριά από σώματα καλοριφέρ και παράθυρα, καθώς η άμεση θερμότητα και το απευθείας ηλιακό φως μπορεί να κάνουν ζημιά στο ύφασμα.

Τα ρούχα από κασμίρ μπορεί να έχουν ζάρες μετά το πλύσιμο. Για να τα σιδερώσεις, ρύθμισε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και βάλε ένα βαμβακερό πανί (όπως μια καθαρή πετσέτα κουζίνας) πάνω από το μάλλινο ρούχο.

Καθώς το κασμίρ έχει υγροσκοπικές ιδιότητες και απορροφά την υγρασία, διατήρησέ το σε ξηρό και ευάερο μέρος. Μπορείς ακόμη να βάλεις και χρωμοπαγίδα στο παλτό ή το πουλόβερ σου. Επίσης, απέφυγε να φοράς τα ίδια ρούχα κασμίρ για πολλές ημέρες – περίμενε τουλάχιστον 24 ώρες προτού φορέσεις ξανά τα ίδια. Έτσι οι ίνες θα επανέλθουν φυσικά στο σχήμα τους και το ύφασμα θα αεριστεί, κάτι που παρατείνει τη ζωή του.

Κύρια φωτογραφία του άρθρου: Jeremy Moeller/Getty Images

τάσεις και συμβουλές
Insta News