Μόνο με το νέο app! 6€ προσφορά σε επιλεγμένα προϊόντα με τη χρήση του κωδικού ΔΕΣ
Αναζήτηση...

Τι είναι το boho style και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Ανακάλυψε outfits στο στυλ της φεστιβαλικής μόδας

6 min.

Τη σημερινή εποχή, η μεγάλη γκάμα boho ρούχων και αξεσουάρ μας κάνει να αντιμετωπίζουμε αυτό το στυλ ως απόλυτα φυσικό. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι πριν φτάσει στο mainstream, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή τάση της μόδας. Ήταν μέρος μιας αντικουλτούρας και ένας τρόπος επίδειξης όχι μόνο ενός διαφορετικού στυλ ντυσίματος, αλλά και ενός τρόπου σκέψης. Αν και σήμερα συνδέεται κυρίως με τη μόδα των χίπις της δεκαετίας του ’60 και του ’70, η ιστορία του είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη. Μάθε πώς γεννήθηκε το boho style και από τι αντλούσε έμπνευση!

Ανακάλυψε την ιστορία του στυλ boho, τα χαρακτηριστικά στοιχεία του και πώς να δημιουργήσεις ένα ενδιαφέρον look.

Πάνω από 200 χρόνια πριν, ο όρος μποέμ ήταν μια λέξη που αναφερόταν σε ένα πρωτότυπο στυλ που συνήθως συνδεόταν με καλλιτέχνες της εποχής, συγγραφείς και κάποιους εκκεντρικούς διανοούμενους. Οι πρώτες αναφορές αυτού του όρου χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα – την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης. Οι καλλιτέχνες εκείνης της εποχής ζούσαν στη φτώχεια και φορούσαν μεταχειρισμένα και παλιά ρούχα. Όταν η οικονομική κατάσταση σταθεροποιήθηκε, δεν εγκατέλειψαν να εκφράζονται μέσω της ένδυσης, η οποία αποτέλεσε σημαντικό μέσο έκφρασης γι’ αυτούς. Το στυλ τους συνδεόταν με τον νομαδικό τρόπο ζωής των Ρομά. Αυτή η εμπνευσμένη και πολύχρωμη ιδέα του εαυτού έγινε κάτι σαν αντικουλτούρα, η οποία συσχετίστηκε με τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση και αντιμετώπιζε τις κοινωνικές δομές με ασεβή τρόπο.

boho φόρεμα διάτρητο

Αυτό το στυλ άρχισε να εκφράζεται στα μέσα του 19ου αιώνα. Τότες, οι εκπρόσωποι του ρομαντισμού συνδέθηκαν όλο και περισσότερο με τους Γάλλους μποέμ. Τα ανατολίτικα μοτίβα, τα πολύχρωμα υφάσματα και η έμπνευση από τη μεσαιωνική μόδα άρχισαν να διεισδύουν στα ρούχα τους. Το μποέμικο στυλ εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου μέχρι που άρχισε να συνδέεται με μια ιδεολογία που αψηφούσε τους αποδεκτούς κοινωνικούς κανόνες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει μερικές φορές με τη μόδα που προορίζεται για μια συγκεκριμένη ομάδα, με την πάροδο του χρόνου άρχισε να εισχωρεί στην επικρατούσα τάση. Στις αρχές του 20ού αιώνα, αυτό συνέβη χάρη στον σχεδιαστή Paul Poiret. Ο σχεδιαστής ενσωμάτωσε στη συλλογή του έθνικ στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τη ρωσική και τη μεσανατολική κουλτούρα. Τα μποέμικα καλλιτεχνικά κινήματα απέκτησαν νέο νόημα τη δεκαετία του ’60. Στόχος τους έγινε ο επαναπροσδιορισμός της μόδας. Σε μια εποχή που οι χίπις ήταν ενάντια στον συμβατικό τρόπο ζωής, νέες τάσεις έγιναν δημοφιλείς – έθνικ φορέματα, κεντήματα, πολύχρωμα prints και φούντες.

boho outfit για φεστιβάλ

Το στυλ boho συνδυάζει διάφορα στοιχεία – μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο χίπικο ντύσιμο, πολύχρωμα και τολμηρά έθνικ μοτίβα και μια αγάπη για τη vintage μόδα, η οποία, σε μια εποχή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική ευθύνη μιας ολόκληρης βιομηχανίας, φαίνεται όχι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και πολύ σημαντική.

Ρούχα σε στυλ boho

Η λίστα με τα ρούχα σε στυλ boho είναι αρκετά μεγάλη, επειδή αυτό το στυλ δεν αφορά μόνο τα σχέδια, αλλά και πολλά υφάσματα και μοτίβα που κάνουν ακόμη και τα απλά μοντέλα να αρχίζουν να ταιριάζουν σε αυτό. Ιδανικά παραδείγματα είναι το τζιν παντελόνι καμπάνα, το denim jacket και το τζιν αμάνικο μπουφάν. Τα αντιμετωπίζουμε ως κλασικά κομμάτια, αλλά ταιριάζουν επίσης με το boho στυλ, αρκεί να ρίξουμε μια συνολική ματιά στο outfit με το οποίο πρόκειται να συνδυαστούν. Τα φορέματα – με σχέδια, δαντέλα ή βελονάκι – είναι επίσης μεταξύ των πιο δημοφιλών ενδυμάτων που το ορίζουν. Και έπειτα υπάρχουν οι φαρδιές τουνίκ, οι μπλούζες και τα παντελόνια – συχνά συνδυασμένα με διακριτικά μοτίβα ή άλλες λεπτομέρειες, όπως κρόσσια ή χάντρες.

Η Gitta Banko με παντελόνι καμπάνα
Photo by Streetstyleshooters/Getty Images

Αξεσουάρ σε στυλ boho

Τα αξεσουάρ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα boho look. Συχνά, είναι αυτά που δίνουν στο ντύσιμο τον επιθυμητό χαρακτήρα του. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή αξεσουάρ είναι οι τσάντες με κρόσσια, οι καουμπόικες μπότες, οι μπαντάνες με μοτίβο paisley, τα καπέλα, οι ζώνες με διακοσμητικές αγκράφες, καθώς και πολλά κλασικά μοντέλα που γίνονται μέρος της μόδας boho με τα prints, τα κεντήματα, τις χάντρες και άλλες λεπτομέρειες.

Η Gitta Banko με boho φόρεμα και τσάντα με κρόσσια
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Κοσμήματα σε στυλ boho

Τα κοσμήματα σε στυλ boho αναφέρονται συχνά στις χειροτεχνίες που έφτιαχναν οι χίπηδες. Για το λόγο αυτό, μπορεί να περιλαμβάνει χειροποίητα κολιέ, βραχιόλια και δαχτυλίδια με χάντρες. Ωστόσο, δεν περιορίζεται σε αυτό, καθώς το στυλ boho περιλαμβάνει επίσης φούντες με κρόσσια, πέτρες και μεταλλικά κομμάτια, όπως αυτά με κοίλα μοτίβα. Μια κοινή τάση που ισχύει για όλα τα boho κοσμήματα είναι ο μαξιμαλισμός. Γιατί να περιοριζόμαστε σε ένα κολιέ με χάντρες ή ένα δαχτυλίδι, όταν μπορούμε να φορέσουμε πολλά.

boho κοσμήματα
Photo by Jeremy Moeller/GC Images

Το στυλ boho στη γυναικεία μόδα ισχύει για ολόκληρη την γκαρνταρόμπα, αλλά οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί του είναι τα φορέματα. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο που να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Μεταξύ των δημοφιλών φορεμάτων σε στυλ boho, υπάρχουν διάφοροι βασικοί τύποι. Μάθε ποιο ταιριάζει καλύτερα στις εμφανίσεις που δημιουργείς!

Boho φόρεμα με δαντέλα

Τα δαντελένια φορέματα ταιριάζουν απόλυτα στο στυλ boho. Αυτό που έχουν κοινό είναι το χρώμα, καθώς το λευκό είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή. Ωστόσο, τα κοινά στοιχεία δεν αφορούν το μήκος. Ωστόσο, τα κοινά στοιχεία δεν αφορούν το μήκος. Αυτό δεν έχει καθοριστεί, επομένως το λευκό boho φόρεμα με δαντέλα μπορεί να είναι mini, midi ή maxi, ενώ τα ασύμμετρα μοντέλα δεν είναι ασυνήθιστα. Τα πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία όπως τα βολάν ή ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών υφασμάτων είναι επίσης δημοφιλή. Όταν λοιπόν ψάχνεις για το τέλειο boho φόρεμα, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλά μοντέλα.

μπεζ boho φόρεμα με κοψίματα
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Maxi φόρεμα με σχέδια σε boho στυλ

Το στυλ boho δεν έχει να κάνει μόνο με συγκεκριμένα σχήματα, αλλά και με πολλά έθνικ μοτίβα. Για το λόγο αυτό, ένα από τα πιο δημοφιλή boho φορέματα που αντικατοπτρίζει αυτό το στυλ, είναι το φόρεμα με print. Το νούμερο ένα ανάμεσά τους είναι εκείνα που φτάνουν μέχρι το πάτωμα. Το boho maxi φόρεμα με σχέδια είναι μια υπέροχη επιλογή για γυναίκες που τους αρέσουν τα πολύχρωμα σύνολα και δεν φοβούνται να αναμειγνύουν χρώματα και prints.

boho maxi φόρεμα με σχέδια
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Πλεκτό mini φόρεμα σε στυλ boho

Η μόδα των χίπις βασιζόταν συχνά σε χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ με διακοσμητικά στοιχεία. Πολλοί επίσης επέλεγαν να δημιουργήσουν την γκαρνταρόμπα τους από το μηδέν και έραβαν ή έπλεκαν μόνοι τους νέα ρούχα. Για αυτόν τον λόγο, θα βρες σίγουρα άφθονα όμορφα πλεκτά μοντέλα σε boho style.

πλεκτό λευκό boho φόρεμα
Photo by Jeremy Moeller/Getty Images

Outfit με boho φόρεμα

Δημιουργώντας μια εμφάνιση σε στυλ boho, είναι προτιμότερο όχι μόνο να διαλέξεις ένα φόρεμα σε αυτό το στυλ, αλλά και να ενισχύσεις το αποτέλεσμα με αξεσουάρ σε αυτή την αισθητική. Οι καουμπόικες μπότες και οι παντόφλες με χάντρες θα ταιριάζουν υπέροχα με πολλά φορέματα. Το ίδιο ισχύει και για τις τσάντες: τόσο αυτές με κεντήματα όσο και εκείνες με κρόσσια είναι ιδανικές για boho εμφανίσεις.

ασημί καουμπόικες μπότες με boho φόρεμα
Photo by Amy Sussman/Getty Images for Coachella

Outfit με παντελόνι σε στυλ boho

Το στυλ boho δεν περιλαμβάνει μόνο φορέματα με σχέδια, φαρδιές τουνίκ και πανταχού παρόντα κρόσσια, αλλά και πολύ denim. Το μπλε τζιν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια μεγάλη ποικιλία ενδυμάτων. Οι τζιν παντελόνια καμπάνα, τα denim jackets και τα τζιν αμάνικα μπουφάν ταιριάζουν απόλυτα με τις boho εμφανίσεις. Μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους ή να είναι σπασμένα μόνο με αξεσουάρ ή να αναμειχθούν με άλλα υφάσματα, για παράδειγμα με έθνικ μοτίβα.

φαρδύ παντελόνι καμπάνα
Photo by Christian Vierig/Getty Images

Το boho στυλ μπορεί να εμφανιστεί στα καθημερινά μας σύνολα. Ωστόσο, τα μουσικά φεστιβάλ είναι η στιγμή που οι ιδέες για outfits σε αυτή την τάση εκρήγνυνται. Το Coachella είναι αυτό που έχει πάντα τις περισσότερες εμπνεύσεις, αλλά δεν λείπουν τα boho looks και σε άλλες μουσικές εκδηλώσεις.

Festival outfit με maxi boho φόρεμα

Τα μουσικά φεστιβάλ δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να διασκεδάσουμε στο ρυθμό των αγαπημένων μας κομματιών, αλλά και μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε τολμηρά και εντυπωσιακά outfits που δεν μπορούν όλοι να φορέσουν κάθε μέρα. Επομένως, το maxi boho φόρεμα με σχέδια, το οποίο μπορεί επίσης να φορεθεί σε ένα μάλλον ευέλικτο σύνολο, μπορεί να αποκτήσει έναν εντελώς νέο χαρακτήρα σε συνδυασμό με τα κατάλληλα αξεσουάρ. Μια ζώνη με διακοσμητικές λεπτομέρειες, πολλά κοσμήματα, μια τσάντα με κρόσσια ή ένα μαντήλι δεμένο στο κεφάλι είναι μερικά μόνο από τα αξεσουάρ που αξίζει να σκεφτείς.

boho φόρεμα με κρόσσια
Photo by Christian Vierig/GC Images

Μοντέρνα boho κοσμήματα στο φεστιβαλικό σύνολο

Το κλειδί για τη δημιουργία ενός καταπληκτικού φεστιβαλικού outfit δεν βρίσκεται μόνο στα θεματικά ρούχα, αλλά και στα αξεσουάρ. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στα σύνολα σε στυλ boho με τα οποία μπορούμε να εμφανιστούμε σε ένα μουσικό event είναι τα κοσμήματα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να διαλέξεις τον μαξιμαλισμό. Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Διάφορα δαχτυλίδια σε κάθε δάχτυλο, ένα mix από πολλά βραχιόλια ή μερικά κολιέ με χάντρες στο λαιμό – όλα εξαρτώνται από τη δημιουργικότητά μας.

boho κοσμήματα
Photo by Amy Sussman/Getty Images for Coachella)

Boho αξεσουάρ στη φεστιβαλική μόδα

Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή αξεσουάρ που εμφανίζονται στα boho festival looks είναι οι τσάντες με κρόσσια, τα καουμπόικα μποτάκια και μπότες, οι ζώνες με διακοσμητικές αγκράφες, τα καπέλα, οι μπαντάνες και τα γυαλιά ηλίου με έγχρωμους φακούς ή ασυνήθιστους σκελετούς. Εδώ η επιλογή των αξεσουάρ είναι μόνο η αρχή. Σημασία έχει επίσης να αφήσεις τη δημιουργικότητά σου ελεύθερη και να διασκεδάσεις. Μια μπαντάνα μπορεί να δεθεί γύρω από το μηρό, να συνδυαστούν ταυτόχρονα πολλά λουράκια ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ώστε να καταδείξεις ότι τίποτα δεν χρειάζεται να είναι αυτό που φαίνεται.

μοντέλο με boho look
Photo by Matt Winkelmeyer/Getty Images for Coachella

Το boho στυλ, αν και σοφιστικέ, δεν απευθύνεται μόνο στις γυναίκες. Όσοι προτιμούν τα φυσικά υφάσματα (όπως το βαμβάκι, το λινό ή το μετάξι), τα χαλαρά κόμματα και τα έθνικ μοτίβα επίσης θα το λατρέψουν. Τα ανδρικά boho πουκάμισα – είτε διάτρητα είτε φλοράλ – ταιριάζουν απόλυτα με τη φεστιβαλική αισθητική. Συνδύασε τα με φαρδύ σορτς σε φυσική απόχρωση ή φαρδύ παντελόνι baggy. Και ποια είναι τα ανδρικά boho αξεσουάρ; Τα βραχιόλια με δερμάτινα λουράκια ή ξύλινες χάντρες, τα γυαλιά ηλίου με έγχρωμους σκελετούς και οι άνετες παντόφλες Birkenstock με σόλα από φελλό είναι ό,τι πρέπει.

ανδρική εμφάνιση σε στυλ boho

Αυτό επίσης μπορεί να σε ενδιαφέρει >>> Πώς να ντυθείς για ένα μουσικό φεστιβάλ; Δες τα 5 top festival looks σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της μόδας

Κύρια φωτογραφία του άρθρου: Photo by Christian Vierig/Getty Images

τάσεις και συμβουλές
Insta News