Μόνο με το νέο app! 6€ προσφορά σε επιλεγμένα προϊόντα με τη χρήση του κωδικού ΔΕΣ
Αναζήτηση...

Από ποια υφάσματα φτιάχνονται τα καλύτερα ρούχα; Αναζήτησε αυτά τα premium υφάσματα!

5 min.

30 εκατομμύρια δολάρια. Τόσο κοστίζει ένα φόρεμα με το εύστοχο όνομα «The Nightingale of Kuala Lumpur» (Το αηδόνι της Κουάλα Λουμπούρ). Δημιουργήθηκε από κρύσταλλα Swarovski, διαμάντια και ένα πολυτελές ύφασμα, το μετάξι. Ευτυχώς, τα ρούχα από πολυτελή υφάσματα δεν κοστίζουν υποχρεωτικά μια περιουσία. Σήμερα, θα σου παρουσιάσουμε εκλεκτά υφάσματα που μπορείς να έχεις στην ντουλάπα σου και που θα σε συντροφεύουν για πολλά χρόνια.

Η Hailey Bieber λατρεύει τα μεταξωτά φορέματα, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων της Πολωνής σχεδιάστριας Magda Butrym. Σε λίγο θα μάθεις ποια premium υφάσματα θα σε κάνουν να λάμψεις όπως εκείνη!

Τα πολυτελή υφάσματα συχνά κατασκευάζονται από φυσικές ίνες υψηλής ποιότητας. Η απόκτηση και η επεξεργασία τους είναι πολύ πιο ακριβή από ό,τι τα συνθετικά υλικά. Μεταξύ αυτών είναι το κασμίρ, το μαλλί μερινό και το λινό. Δεν προκαλούν αλλεργίες, απομακρύνουν την υγρασία και δεν ερεθίζουν το δέρμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τιμή των φορεμάτων και των παντελονιών από λινό και κασμίρ είναι υψηλότερη. Ωστόσο, οι ιδιότητές τους είναι ακόμη πιο πολύτιμες. Τα ρούχα από υφάσματα υψηλής ποιότητας δεν είναι μόνο πιο άνετα στη χρήση, αλλά λαμβάνουν τη σωστή φροντίδα.

Τα υφάσματα που δεν μπορούν να αποκτηθούν εύκολα θεωρούνται επίσης πολυτελή. Οι λάτρεις της μόδας τα εκτιμούν για τη μοναδικότητά τους. Παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες, οπότε είναι πιο επιθυμητά- σε αυτά περιλαμβάνεται το μετάξι του λωτού ή το μετάξι της θάλασσας (βύσσος). Ομοίως, τα υφάσματα που δημιουργούνται στο χέρι σύμφωνα με τις παραδοσιακές τεχνικές έχουν υψηλότερη αξία.

Μεταξύ των υφασμάτων υψηλής ποιότητας υπάρχουν επίσης εκείνα με ισχυρότερη ύφανση, ήτοι με πιο πυκνές ίνες, και εκείνα που είναι πιο ευχάριστα στην αφή. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του λινού υφάσματος, το οποίο παράγεται από το λινάρι, και είναι ιδανικό ειδικά για τον ζεστό καιρό. Αναπνέει και μάλιστα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος κατά μερικούς βαθμούς, κάτι που θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα κατά τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού.

Αυτό επίσης μπορεί να σε ενδιαφέρει >>> Ελαστάνη – ιδιότητες. Πώς επωφελούνται τα ρούχα από ένα μείγμα ελαστάνης;

Ήξερες ότι, για σχεδόν 2.000 χρόνια, η Κίνα κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό την παραγωγή μεταξιού; Η αποκάλυψη του τρόπου παρασκευής αυτού του υφάσματος θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε θανατική ποινή. Τα αγαπημένα φουλάρια της Βρετανίδας βασίλισσας Ελισάβετ Β‘ ήταν φτιαγμένα από μετάξι. Οίκοι μόδας όπως οι Saint Laurent, Gucci και Dior το προωθούν στις επιδείξεις τους.

Η παγκόσμια παραγωγή μεταξιού είναι περίπου 50.000 τόνοι ετησίως, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 0,2% της συνολικής παραγωγής όλων των ινών. Όλα αυτά το καθιστούν ένα από τα πιο μοναδικά και επιθυμητά υφάσματα, καθώς είναι μαλακό, ευχάριστο στην αφή, ελαφρύ και ντελικάτο. Ενσαρκώνει το στιλ quiet luxury.

Δες επίσης >>> Quiet luxury: η τάση που κυριαρχεί το 2023

Οι μεταξωτές φούστες και φορέματα αναπνέουν, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για τις ζεστές μέρες. Δείχνουν λεπτεπίλεπτα, αλλά είναι πολύ ανθεκτικά. Οι ίνες μπορούν να τεντωθούν κατά περίπου 20% και δεν θα καταστραφούν. Τα μεταξωτά σορτς και άλλα ενδύματα είναι άνετα και δεν συγκεντρώνουν στατικό ηλεκτρισμό.

Αν το δέρμα σου είναι επιρρεπές σε αλλεργίες, το μετάξι είναι η τέλεια επιλογή, καθώς έχει αντιαλλεργικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ένα ελαφρύ, λαμπερό μεταξωτό outfit θα γοητεύσει τους καλεσμένους της γαμήλιας δεξίωσης και του πρωτοχρονιάτικου πάρτι.

Ο ύπνος σε μαξιλάρι με μεταξωτή μαξιλαροθήκη κάνει καλό στο δέρμα. Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες με σγουρά μαλλιά κοιμούνται με μεταξωτά σκουφάκια για να αποτρέψουν τις μπούκλες από το να τσαλακωθούν και να φριζάρουν.

Ενδιαφέρον γεγονός: ένα από τα σπανιότερα υφάσματα στον κόσμο είναι το μετάξι του λωτού. Παράγεται σε πολύ μικρή κλίμακα, κυρίως στην Καμπότζη. Λίγοι μπορούν να αποκτήσουν αυτή την ίνα και μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες για ένα καινούργιο σάλι. Το μετάξι του λωτού υφαίνεται στο χέρι λόγω της ευθραυστότητάς του.

Φαντάσου ένα παγωμένο πρωινό του Ιανουαρίου. Ωστόσο, εσύ δεν νιώθεις το κρύο γιατί έχεις τυλίξει γύρω από τον λαιμό σου ένα απαλό και πολύ ζεστό κασμιρένιο κασκόλ. Αυτό το ύφασμα, το οποίο λέγεται ότι φορούσαν οι Ρωμαίοι ήδη από την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα, αποτελεί σύμβολο υψηλού κοινωνικού στάτους εδώ και αιώνες.

Τώρα, οι λάτρεις της μόδας εκτιμούν το κασμίρ ιδιαίτερα τον χειμώνα και τα κασκόλ που είναι φτιαγμένα από αυτό το υλικό έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς οι ίνες τους δεν προκαλούν φαγούρα. Λεπτό, ευχάριστο στην αφή και συμπαγές, είναι πιο ανθεκτικό στις φθορές και θερμορυθμιστικά. Δημοφιλή είναι επίσης και τα κασμιρένια πουλόβερ, που διατηρούν τη ζέστη ακόμη και στις πιο κρύες μέρες. Οι λεγόμενες κατσίκες του κασμίρ, από τις οποίες λαμβάνεται το μαλλί, ζουν στα Ιμαλάια, όπου οι σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι συχνές.

Ποια άλλα πλεονεκτήματα έχει το κασμίρ; Είναι αρκετές φορές θερμότερο από το μαλλί προβάτου και είναι υγροσκοπικό, γεγονός που σημαίνει ότι απομακρύνει αποτελεσματικά τον ιδρώτα και είναι αντιβακτηριδιακό. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το κασμίρ δεν χρησιμοποιείται μόνο για φθινοπωρινά και χειμερινά ρούχα, αλλά και για καλοκαιρινά, όπως τα κασμιρένια φορέματα, τα σορτς και τα τοπ.

Αν δεν σου αρέσουν τα υφάσματα που κάνουν πτυχώσεις, το κασμίρ είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς δεν συγκεντρώνει στατικό ηλεκτρισμό. Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που αγαπούν αυτό το ύφασμα- οι ιδιότητές του εκτιμώνται από τους άνδρες σε όλο τον κόσμο.

Άλλα μαλλιά υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν το μαλλί αλπακά και τις ποικιλίες του: το μαλλί μωρού αλπακά και το μαλλί καμήλας.

Τα πρόβατα Μερινό είναι μία από τις παλαιότερες ράτσες προβάτων. Ζουν ψηλά στα βουνά, όπου επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Για τον λόγο αυτό, το μαλλί αυτών των ζώων προσαρμόζεται στη θερμοκρασία- όταν κάνει ζέστη, οι ίνες διαστέλλονται και παρέχουν καλύτερη διαπερατότητα στον αέρα. Τον χειμώνα, συρρικνώνονται.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι το μαλλί μερινό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών fashionistas. Αποκαλούμενο το «μαγικό φλις», έχει γίνει ένα από τα πιο πολυτελή υφάσματα, με καταπληκτικές ιδιότητες θερμορύθμισης.

Τα σορτς, οι ζακέτες και τα πουλόβερ από μαλλί μερινό είναι εξαιρετικές επιλογές για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Αυτό το υλικό, επίσης, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και επομένως είναι ασφαλές για το δέρμα. Επιπροσθέτως, δεν δημιουργεί δυσάρεστες μυρωδιές. Το μαλλί μερινό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, είναι εξαιρετικά ευχάριστο στην αφή και δεν τσαλακώνεται, ενώ παράλληλα ζεσταίνει το σώμα.

Οι αθλητές υπαίθριων σπορ επιλέγουν επίσης ρούχα από κασμίρ —συμπεριλαμβανομένων των παντελονιών από κασμίρ— καθώς παρέχουν θερμική άνεση ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα. Ταυτόχρονα, το κασμίρ απομακρύνει αποτελεσματικά τον ιδρώτα– μπορεί να απορροφήσει περίπου το 35% της υγρασίας.

Αν ονειρεύεσαι ένα τέλειο outfit για τις διακοπές, διάλεξε κομμάτια από λινό ύφασμα. Οι trendsetters λατρεύουν τα λινά παντελόνια και τα φορέματα– είναι σταθερά στην κορυφή των πωλήσεων. Σε κρεμ απόχρωση, ταιριάζουν τέλεια με ένα μπεζ τοπ, μια μαύρη τσάντα χειρός, μεγάλα γυαλιά ηλίουκαι φλατ sliders.

Οι παλαιότερες ίνες λίνου βρέθηκαν σε ένα προϊστορικό σπήλαιο στη Γεωργία και είναι ηλικίας περίπου 35.000 ετών. Είναι ενδιαφέρον ότι στην αρχαία Αίγυπτο το λινάρι συμβόλιζε το φως, την καθαρότητα, τον πλούτο και την πολυτέλεια, γι’ αυτό και το χρησιμοποιούσαν για τη μουμιοποίηση. Ήταν τόσο πολύτιμο που μερικές φορές το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. Επιπλέον, τα λινά ρούχα προορίζονταν μόνο για τους πλουσιότερους και πιο σεβαστούς Αιγυπτίους, δηλαδή τους ηγεμόνες και τους ιερείς.

Λόγω των ιδιοτήτων του, το λινό είναι επίσης ένα εξαιρετικό υλικό για κλινοσκεπάσματα, ειδικά για όσους έχουν αλλεργίες και τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Αυτό επίσης μπορεί να σε ενδιαφέρει >>> Γυναικείο λινό παντελόνι: πώς να το φορέσεις και γιατί το λατρεύουν οι trendsetters;

Εκτός του ότι θεωρείται πολυτελές, το λινό έχει ιδιότητες τόσο εκπληκτικές όσο αυτές που έχουν το κασμίρ και το μετάξι. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος κατά αρκετούς βαθμούς, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ημέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου. Τα κρεμ, μπεζ και λευκά σορτς, τα φορέματα και οι λινές μπλούζες δείχνουν υπέροχα στον ήλιο, γεγονός που φέρνει στο μυαλό μας την ατμόσφαιρα των διακοπών και της παραλίας..

Αν αναζητάς ρούχα από πολυτελή υφάσματα, δες τη συλλογή της MODIVO. Η γκάμα μας περιλαμβάνει ρούχα από κασμίρ, μετάξι και λινό για γυναίκες και άνδρες. Ζήσε την εμπειρία της πολυτέλειας από κοντά!

Κύρια φωτογραφία του άρθρου: Photo by Jeremy Moeller/Getty Images

τάσεις και συμβουλές
Insta News