Μόνο με το νέο app! 6€ προσφορά σε επιλεγμένα προϊόντα με τη χρήση του κωδικού ΔΕΣ
Αναζήτηση...

Dress code – τι είναι: Τύποι του dress code, κανόνες

6 min.

Επαγγελματική ενδυμασία – αλλά τι είδους; Business attire ή business casual; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ smart casual και απλό casual; Αν θέλεις να καταλάβεις όλες αυτές τις ονομασίες, διάβασε το παρακάτω άρθρο. Εξηγούμε εδώ, τι είναι το dress code, σε ποιες περιπτώσεις ισχύει και ποιοι είναι οι κανόνες του για κάθε του τύπο. Τσέκαρέ το!

Κρατάς στο χέρι σας μια πρόσκληση για ένα πάρτι με την εξής ένδειξη: «απαιτείται το black tie» και δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει αυτό ή πώς να ντυθείς; Εδώ έχει έναν οδηγό που θα ξεκαθαρίσει όλες τις αμφιβολίες σου.

Το dress code είναι ένα σύνολο καθιερωμένων κανόνων που καθορίζουν τον τρόπο ντυσίματος σε μια δεδομένη κατάσταση, χώρο εργασίας ή εκδήλωση. Πρόκειται για ένα είδος κανόνα σχετικά με το τι πρέπει να φορούν οι άνθρωποι για να διατηρούν την κατάλληλη εμφάνιση σε ένα δεδομένο πλαίσιο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι του dress code, που κυμαίνονται από τον πολύ επίσημο έως τον καθημερινό, κατάλληλο, για παράδειγμα, για την εργασία ή το πανεπιστήμιο.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι περισσότεροι εκπρόσωποι της υψηλής κοινωνίας έκαναν μια λεπτή διάκριση μεταξύ της ενδυμασίας που έπρεπε να φορεθεί σε ένα πάρτι κατά τη διάρκεια της ημέρας (cocktail) και αυτής που έπρεπε να φορεθεί μετά τις 7 μ.μ. (black tie). Κανείς δεν εξεπλάγη που κατά τη διάρκεια των πιο επίσημων τελετών οι κύριοι φορούσαν φράκο, λευκό πουκάμισο και παπιγιόν και οι γυναίκες – γάντια. Σήμερα, τέτοιοι κανόνες διακρίνονται στη διπλωματία, στη βασιλική αυλή ή στα πιο επίσημα γκαλά. Αξίζει να γνωρίζεις τους κανόνες του dress code, αν και δεν χρειάζεται να τους τηρείς αυστηρά, μπορούν όμως να αποτελέσουν έμπνευση, ιδίως όταν επιλέγεις στυλ ντυσίματος για σημαντικές εκδηλώσεις.

Διακρίνουμε τους ακόλουθους τύπους του dress code:

  1. Το επίσημο dress code:
    • white tie,
    • black tie,
    • cocktail.
  2. Το επαγγελματικό dress code:
    • business formal,
    • business smart,
    • business casual.
  3. Dress code casual:
    • smart casual.

Το επίσημο dress code – το formal attire σημαίνει το υψηλότερο επίπεδο κομψότητας, που χρησιμοποιείται συνήθως σε πολύ επίσημες εκδηλώσεις, όπως γάμοι, διπλωματικές δεξιώσεις ή κρατικές τελετές.

Το dress code white tie των ανδρών: το βασικό στοιχείο του ντυσίματος white tie είναι το φράκο – ένα μαύρο, μονόπετο σακάκι με μακρύ τελείωμα στο πίσω μέρος, συνήθως με φινίρισμα από βελούδο. Το πουκάμισο πρέπει να είναι λευκό, με ψηλό γιακά, μανσέτες. Ένα λευκό μεταξωτό παπιγιόν πρέπει να αποτελεί το αξεσουάρ. Τι παντελόνι να το συνοδεύει; Κατά προτίμηση μαύρο, με φαρδιά πόδια, συνήθως με τιράντες και σατέν ρίγες στα πλάγια. Το ντύσιμο ολοκληρώνεται με μαύρα παπούτσια από λουστρίνι. Τα λευκά γάντια φοριούνται συχνά ως αξεσουάρ.

Ο πρίγκιπας William και η δούκισσα Catherine με γιορτινά ρούχα
Ο πρίγκιπας William και η δούκισσα Catherine (Φωτογραφία: WPA Pool/Getty Images)

Tο γυναίκειο dress code white tie: μακρύ φόρεμα χορού, κομψά ψηλά τακούνια, συχνά σε μαύρο ή ασημί χρώμα, για να ταιριάζουν με το βραδινό ένδυμα. Τα μακριά μεταξωτά γάντια μπορούν να αποτελέσουν εδώ το αξεσουάρ. Μια εσάρπα είναι επίσης μια συχνή προσθήκη της ενδυμασίας, ιδίως στη διπλωματία. Τα μαλλιά φοριούνται πιασμένα στο στυλ χορού.

Black tie – σημαίνει dress code που είναι λιγότερο επίσημο από το white tie, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί κομψότητα και προσοχή στο ντύσιμο. Χρησιμοποιείται συχνά για βραδινές εκδηλώσεις με μεσαίο επίπεδο επισημότητας, όπως:

  • δεξιώσεις,
  • φιλανθρωπικά γκαλά,
  • θεατρικές πρεμιέρες,
  • γαμήλιες τελετές.

Τα ρούχα του black tie τείνουν να είναι κομψά και κλασικά, αλλά εξακολουθούν να επιτρέπουν έναν βαθμό ελευθερίας στην επιλογή του κοψίματος και των αξεσουάρ, επιτρέποντας την έκφραση του ατομικού στυλ. Αν ψάχνετε για styling για έναν γάμο ή ένα εταιρικό συμπόσιο – το black tie είναι ό,τι πρέπει!

Ο Kirsten Dunst και η Jesse Plemons με κομψό στυλ
Kirsten Dunst i Jesse Plemons (Φωτογραφία: Kevin Mazur/Getty Images)

Δες επίσης >>> Πώς να ντυθείς για το θέατρο; Κομψές ιδέες styling για γυναίκες και άνδρες

Το ανδρικό dress code black tie: το βασικό στοιχείο της ενδυμασίας black tie είναι το σμόκιν. Μπορεί να είναι μαύρο ή σκούρο μπλε, με σατέν τρέσες στο παντελόνι και στις μανσέτες του σακακιού. Θα συνδυαστεί με ένα λευκό πουκάμισο με διπλές μανσέτες (τις λεγόμενες γαλλικές μανσέτες) και κλασικό γιακά. Η γραβάτα πρέπει να είναι μεταξωτή, μαύρη ή άλλου σκούρου χρώματος. Ταίριασε με αυτή μαύρα δερμάτινα επίσημα παπούτσια, oxfords με λουστρίνι στο πάνω τους μέρος.

Το γυναικείο δress code black tie: μακρύ, βραδινό φόρεμα, συχνά σε μαύρο ή σκούρο χρώμα, αλλά και λοιπά απαλά χρώματα είναι επίσης αποδεκτά. Το φόρεμα μπορεί να είναι ίσιο και να δείχνει περισσότερο το σώμα. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι μακρύ, το black tie, συνιστά γόβες και τσάντα συμπλέκτη.

Το dress code cocktail είναι ένα στυλ ντυσίματος που χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ πάρτι, δεξιώσεις, γάμους ή άλλες κομψές εκδηλώσεις μέτριας επισημότητας. Αυτή είναι μια πιο περιστασιακή εναλλακτική λύση στο dress code black tie, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί ένα κατάλληλο επίπεδο κομψότητας και τάξης. Η ονομασία cocktail αναφέρεται σε εκδηλώσεις όπου σερβίρονται κοκτέιλ, όπως «cocktail party» δεξιώσεις, γάμοι, δεξιώσεις ή φιλανθρωπικά γκαλά.

Η Maitê Faitarone με κοκτέιλ φόρεμα
Maitê Faitarone (Φωτογραφία: Daniel Zuchnik/Getty Images)

Δες επίσης >>> Τα πιο μοντέρνα φορέματα 2024: τάσεις κατευθείαν από τις πασαρέλες

Το ανδρικό dress code cocktail: οι άνδρες φορούν κλασικό κοστούμι σε σκούρο χρώμα. Μπορεί να είναι μονόπετο ή δίπετο, με ασορτί παντελόνι. Από κάτω, ένα λευκό ή παστέλ πουκάμισο, συνήθως με κλασικό γιακά. Είναι επίσης δυνατό να διατίθενται μοντέλα σε άλλα φωτεινά χρώματα, όπως ροζ, μπλε ή μοβ. Το look μπορεί να ολοκληρωθεί με μια κλασική μεταξωτή γραβάτα, η οποία μπορεί να είναι πιο έντονη στο χρώμα ή το μοτίβο από το dress code black tie. Ολοκλήρωσέ το με δερμάτινα oxfords ή ντέρμπι που ταιριάζουν με το χρώμα του κοστουμιού.

Μοντέλο με γκρι κοστούμι Jack&Jones

Ανδρικά κοστούμια στο MODIVO

Το γυναικείο dress code cocktail: προφανώς αποτελεί κοκτέιλ φόρεμα, συνήθως μέχρι το γόνατο ή ελαφρώς μακρύτερο. Τα φορέματα μπορεί να κυμαίνονται από το κλασικό μαύρο μέχρι τα πιο εντυπωσιακά και πολύχρωμα χρώματα και στυλ. Μπορείς να φορέσεις με το φόρεμα κομψέ γόβες, πέδιλα με τακούνι ή μπαλαρίνες. Ολοκληρώστε το styling με μια τσάντα συμπλέκτη ή μια κομψή βραδινή τσάντα. Το ντύσιμο μπορεί επίσης να ολοκληρωθεί με ένα κομψό κασκόλ.

Το επαγγελματικό dress code χρησιμοποιείται σε χώρους εργασίας με μεσαίο έως υψηλό βαθμό τυπικότητας, όπως εταιρικά γραφεία και επαγγελματικές συναντήσεις. Γνωρίζεις τη σειρά Suits; Εκεί, το επαγγελματικό dress code θα μπορούσε να θαυμάσει κανείς με τον καλύτερο τρόπο!

Το business formal είναι η επίσημη επαγγελματική ενδυμασία που απαιτείται για επίσημες συναντήσεις σε επιχειρηματικά, οικονομικά, νομικά, πολιτικά και ακαδημαϊκά περιβάλλοντα. Οι άνδρες συνήθως φορούν ένα σκούρο κοστούμι, λευκό, εκρού ή ανοιχτόχρωμο πουκάμισο, απλό ή με απαλό σχέδιο. Το πουκάμισο μπορεί να έχει μανσέτες με μανικετόκουμπα και σκληρό γιακά, αλλά δεν επιτρέπεται γιακάς με κουμπιά. Η γραβάτα είναι φτιαγμένη από μετάξι, είναι λεία ή με λεπτό σχέδιο. Τα παπούτσια πρέπει να είναι μαύρα.

Η γυναικεία επαγγελματική ενδυμασία, από την άλλη πλευρά, αποτελείται από ένα κλασικό κοστούμι, δηλ. μπλέιζερ με φούστα ή παντελόνι – λείο ή με ελαφριά υφή. Η μπλούζα πουκάμισο πρέπει να είναι σε ανοιχτό, λεπτό χρώμα και χωρίς διακοσμητικά στοιχεία. Προτιμώνται τα κλειστά παπούτσια με μεσαίο τακούνι, καθώς και τα κομψά, διακριτικά αξεσουάρ, όπως τα κλασικά, διακριτικά κοσμήματα σε μικρές ποσότητες. Επιπλέον, το λεπτό μακιγιάζ και τα πιασμένα μαλλιά τονίζουν την επαγγελματική εμφάνιση.

Μοντέλο με σακάκι Maryley

Γυναικεία σακάκια και μπλέιζερ από MODIVO

Business smart – επιτρέπει ορισμένες παρεκκλίσεις από τους κανόνες του dress code business formal: την εισαγωγή περισσότερων χρωμάτων και, για τις γυναίκες, την εγκατάλειψη του κοστουμιού υπέρ ενός φορέματος ή ενός σετ που αποτελείται από μπλουζάκι και παντελόνι ή φούστα.

Δες επίσης >>> Τα πιο μοντέρνα casual ρούχα για τη δουλειά

Η Alexandra Pereira σε κρεμ σύνολο
Alexandra Pereira (Φωτογραφία: Edward Berthelot/Getty Images)

Business casual – ένας τύπος του dress code που συνδυάζει τον επαγγελματισμό με την άνεση και ένα ελαφρώς πιο περιστασιακό στυλ. Είναι ένα dress code που χρησιμοποιείται σε χώρους εργασίας όπου απαιτείται μια ορισμένη κομψότητα, αλλά όχι απαραίτητα η τυπικότητα που χαρακτηρίζει ένα dress code business formal.

Στο business casual, οι άνδρες μπορούν να φορέσουν παντελόνια chinos ή υφασμάτινα παντελόνια, συχνά συνδυάζοντάς τα με μπλούζα polo ή πουλόβερ. Τα παπούτσια μπορούν επίσης να είναι λιγότερο επίσημα, όπως δερμάτινα derby ή μοκασίνια αντί για κλασικά oxfords. Για τις γυναίκες, οι επιλογές είναι εξίσου ευέλικτες – φούστες ή υφασμάτινα παντελόνια αντί για φούστες pencil ή κοστούμια, μπλούζες, πουλόβερ, παπούτσια με τακούνι ή κομψές μπαλαρίνες.

Στο business casual, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο επαγγελματισμός, αλλά ταυτόχρονα το στυλ επιτρέπει μια ορισμένη ελευθερία στην επιλογή της ένδυσης, η οποία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην άνεση και την ατμόσφαιρα στο χώρο εργασίας.

Το dress code casual είναι μια κατηγορία ντυσίματος που παρέχει μια ορισμένη ανεμελιά και ανεπίσημη διάθεση, διατηρώντας παράλληλα ένα ορισμένο επίπεδο καθαριότητας. Κάποτε όταν ο επίσημος ή επαγγελματικός ενδυματολογικός κώδικας προοριζόταν για την εργασία και τα πάρτι, τα casual ρούχα ήταν η ενδυμασία του Σαββατοκύριακου. Σήμερα, όσον αφορά την ένδυση, έχουμε πολλά περιθώρια αυτοέκφρασης και πολύ μεγαλύτερη ελευθερία σε καθημερινή βάση. Παρ’ όλα αυτά, μια κατηγορία που αναζητείται συχνά είναι το smart casual ή το «πειραγμένο» καθημερινό ντύσιμο, το είδος του οποίου επιλέγεις ευχαρίστως να φοράς στη δουλειά σου όταν δεν βρίσκεσαι στο γραφείο του σπιτιού.

Η Sophia Geiss με ντύσιμο dress code casual
Sophia Geiss (Φωτογραφία: Jeremy Moeller/GettyImages)

Το smart casual σημαίνει να φοράς ρούχα που είναι κατάλληλα τακτοποιημένα και κομψά, αλλά ελαφρώς λιγότερο επίσημα από την παραδοσιακή επαγγελματική ενδυμασία. To smart casual dress code συνήθως αποφεύγει τα πολύ επίσημα στοιχεία, όπως κοστούμια και γραβάτες, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί μια επαγγελματική εμφάνιση.

To smart casual για τους άνδρες μπορεί να σημαίνει να φορούν παντελόνια chinos ή υφασμάτινα παντελόνια αντί για κλασικά παντελόνια από το κοστούμι, ένα πουκάμισο ή μπλούζα polo αντί για λευκό πουκάμισο και δερμάτινα casual παπούτσια ή μοκασίνια αντί για oxfords. Μπορείς επίσης να προσθέσεις ένα πουλόβερ ή σακάκι.

Δες επίση >>> Στυλ smart casual – ιδέες για ανδρικές εμφανίσεις

Για τις γυναίκες, το dress code smart casual μπορεί να σημαίνει να φορούν φούστες, υφασμάτινα παντελόνια ή φορέματα με πιο περιστασιακά κοψίματα, μπλουζάκια ή πουλόβερ αντί για το κλασικό πουκάμισο, και παπούτσια με μεσαίο τακούνι ή κομψές μπαλαρίνες. Και εδώ, επίσης, μπορείς να προσθέσεις ένα πουλόβερ, ένα σακάκι ή ένα κομψό κάλυμμα για περισσότερη φινέτσα.

Τι δεν είναι το smart casual; Δεν πρόκειται για φόρμες, παντελόνια με τρύπες ή δερμάτινα ραμονέσκι. Αν είναι τζιν – τότε κλασικό, ναυτικό μπλε, μονόχρωμο, χωρίς τρίψιμο.

Σήμερα, κάθε οδηγία για τη μόδα μπορεί ευτυχώς να ακούγεται με χιούμορ. Οι περισσότεροι εργοδότες έχουν προ πολλού εγκαταλείψει το dress code. Ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά – φορέσέ το με χαρά!

Κύρια φωτογραφία του άρθρου: Pascal LeSegretain/Getty Images

τάσεις και συμβουλές
Insta News